3 Aralık 2014 Çarşamba

Pırasalı Kiş ( Quiche)

Merhaba,

Geçenlerde bir pırasalı bir de ıspanaklı kiş yaptım.
Güzel oldular, paylaşayım hemen.




Araya Özlem den gelen hediyeleri sıkıştırmassam olmaz. Ada bayıldı Ürkünç Vini serisine.
Teşekkür ederiz. Takas yapacağız ama biraz zaman istedim ondan :-)



Önce soğuk tereyağ ve soğuk su ile hamuru hazırlıyoruz.


Sonra kiş kabına yada herhangibir kaba koyup, hamuru çatalla delip üzerine yağlı kağıt serip, onun üzerine de nohutları koyup fırına veriyoruz. Tüm bunları, hamur kabarmasın diye yapıyoruz.
Ben nohutları ve kağıdı atmıyorum. He kiş yapışımda kullanıyorum.



İç malzemesini hazırlıyoruuum ve ..


hoop, pişen hamurun üstüne yayıyorum.



Yerleştirdikten sonra önceden ısınmış fırına.


40-45 dk sonraki hali, aman fırını yalnız bırakmayın. Sonuçta her fırının kendi karakteri var değil mi?


Hemen keserseniz, daha sonra kolay alınabiliyor.
Yanında tarifini bulamadığım harika domates soslu, cin biber turşusu ile ıhmmm nefis.

Bir ara Kızıltoprak ta üç-dört saatlik bir kiş kursuna gitmiş ve çok eğlenmiştim. Chocolate idi galiba adı, dükkanın. Sanırım kapandı :-(


Malzemeler

185 gr un
90 gr soğuk tereyağ-doğranmış
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı soğuk su


Dolgu için ne isterseniz ve mutlaka peynir ekleyiniz.

Buyrun tarif;

Büyükçe bir kaba un ve tuzu bir arada eleyin, tereyağı ekleyin ve parmak uçlarınızla, karışım ekmek kırıntısı dokusu kazanana kadar ezin.

Karışımın ortasını çukurlaştırın, yumurta + su karışımını buraya dökün. Bir sapatula yardımıyla hamur toplanana kadar karıştırın, katlayın. Yapışkanlığı çok fazla ise un ekleyin. unlanmış tezgaha alın ve yumuşak hareketlerle, sadece tamamen karışana kadar yoğurun. Streç filme sararak buzdolabında min 20 dk soğutun.

Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Turbo 160 derece. kalıbınızı yağlayın ve hamuru tezgahta 3-5 mm kalınlıkta açın ve kalıba yerleştirin. Her noktasını tamamen oturttuktan sonra fazlalıklarını kesin, çatalla delikler açın, yağlı kağıdı yerleştirip üstüne iki avuç kadar nohutu kotun. 10 dk fırınlayın.

Çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin ve bu arada fırın ın ısısını 170 ve turbo için 150 dereceye düşürün.

Dolgu için, kalın tabanlı geniş bir tencerede tereyağını eritin. unu serpiştirin ve 1-2 dk karıştırarak kavurun. Bir yandan hızla karıştırırken sütü yavaş yavaş ekleyin. Topakları yok ederek fokurdar durumda 8 dk. kadar sos kalın ve kremamsı bir yapıya kavuşana, miktarı da üçte ikiye inene kadar karıştırarak pişirin.

Daha sonra içerik olarak ne kullanacaksanız, bu sosa karıştırın, dilediğiniz peyniri katın ve soğuyan hamura dolgu olarak koyup tekrar fırına verin. 10-15 dk yeterli olacaktır.








arada şehire kargo gider.




Kalın sağlıcakla
Aceleci anne


Hiç yorum yok: