12 Ekim 2012 Cuma

Tesisatçı arıyorum.



Benzerlerini  mutlaka  yaşamışsınızdır:

Eski banyo bataryanız sık sık  sorun çıkarır. Pek de şaşırmazsınız. Gerçi alırken epey  titizlenmişsinizdir. ‘’Aman  zırt pırt arıza çıkarmasın, iyisi olsun!’’ diye.. Yine de Nuh zamanından kalma kategorisine girdiğinden,  ’’ İyisi mi yenileyelim şunu, tamir paraları zaten yenisini karşılayacak hale geldi’’ deyip yenisini  alırsınız. Yeniden araştırır, sorar soruşturur  iyi bir şeyler olmasına  çabalarsınız. Garanti belgesi ile birlikte  yenisi servis tarafından takılır. Yine de 30 liracık bir ücrete tabidir  bataryanın montajı.  Pek de bi şık durur, keyifle kullanırsınız bir süre  ama o da nesi,  birkaç hafta sonra foşşş, hem duştan, hem de musluktan aynı anda su  akıyor!! Ama bu da olmaz ki, ben  rahatça duş almak istiyorum, bir de  aşağıdan akan kovalarca suyu düşünmedenLServise haber verirsiniz. ‘’Çok sıkışığız, hemen gelemeyiz, sıraya aldık sizi’’ derler.. Eh ne yapalım, bekleriz deyip kova tas  düzeneğinin  desteğine  sığınıp beklersiniz. Derken bir iki gün sonra yaptığı işten zerre kadar hoşnut olmayan servis elemanı  teşrif eder. Sorduğunuz sorulara bile  soğuk , küçümseyen tavırlarla yanıt verir. Siz de şaşırır, ‘’insanlar neden nefret ettikleri işleri yaparlar ya da yapmak zorunda olurlar?’’ diye dertlenirsiniz.. Neyse şu  sorun çözülse de  rahatça duşumu alsam diye düşünürken  servis elemanı açıklamada bulunur:
Bataryada sorun yok,  duş aparatınızı değiştirin..(Duş önceden kullandığınız eski duşunuzdur) Birden kendinizi  aptal gibi hissedersiniz. Neredeyse  özür dileyeceksiniz; değerli zamanlarını alıp çağırdığınız için.. Ama durun, siz su tesisatçısı değilsiniz ki, bunu bilmek zorunda  hiç değilsiniz.  Yine de bir imzanız alınır, ‘’Gelindi,  görev yerine getirildi!!’’hesabı.. Derken  ‘’tüh keşke o zaman duşu da yenileseydik! ‘’dersiniz ama  yepyeni  görünen duşun  sırf  yeni bataryaya eşlik etmesi için değiştirilmesi de  müsriflik olacaktı, öyle değil mi. Hem belki duş tamir edilebilir  bir şansımı deneyeyim dersiniz ve  eve taşınırken  avuç dolusu paralar verdiğiniz su tesisatçısına telefon eder, durumu anlatırsınız. ‘’Tamam abla yarın on gibi gelir bakarım’’ der, sevinirsiniz. Ertesi  gün saat 10 olur, gelen  yok, 11-12 hatta akşam olur yok. Bir arayıp mazeret bildirmek mi? Siz ne kadar iyimsersiniz öyleJ) Daha ertesi gün dayanamayıp siz ararsınız, ‘’şu an işteyim, ben sizi arayacağım geldiğimde’’yanıtı gelir.’’Yani sizinki iş bile değil onun gözünde.  Size yapılacak bir iyilik sadece. Vereceğiniz para da  çok önemsiz.

 Peki kardeşim  dün 10 demiştiniz’’ gibi bir serzenişiniz  asla işe yaramaz çünkü adamda  en ufak bir mahcubiyet yoktur. Çünkü bizim ülkemizde  bu tür  hizmet sektörlerinde ustaların  verdikleri saatlerde  gelmeleri değil  gelmemeleridir normal olan. Denemesi bedava, on  usta çağırın, onundan da saat alın, bir tanesi bile  söylediği saatte gelmez.. Öte yandan  size kesin  gelmem de demez, oyalama onların en çok rağbet ettiği yöntemdir. Küstürmeyelim , bir fırsat bulursak gider  40-50 lirasını alırız.

Ey  tamirci kardeşim, zaten yaptığın işi  dört dörtlük yapmıyorsun; paranı  pazarlıksız alıp saygı  görüyorsun da sen niye işine,  sana ihtiyacı olan kişilere saygısızlık ediyorsun? İşin büyüğü küçüğü olur mu? Ekmek paranı  kazanmak için daha ilkeli, daha özü sözü bir olsan neler kazanacağını neden hesabedemiyorsun? Çoğunluğu  böyle olan ustalarla  daha ne ibretlik durumlar yaşadık. Az da olsa türünün  iyi örneklerini tenzih ediyorum. Ne yazık ki onlara da ben rastlayamadım..
 
Begonvilli ev in yazısı paylaşmak istedim. Tesisatçı arıyoruuuuummmmm.

2 yorum:

ilhan dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız, okurken bile sinirlerim bozuldu. :)) Yaz başı bir de klima bakımı için servis çağırın da bakın ne kadar seveceksiniz tesisatcınızı. Telesekretere not bırakıyorsunuz, artık ne zaman gelirlerse. Size şanslı cumalar diliyorum.

Oglak Kizlari dedi ki...

İlhan,

Şimdi hatırladım, biz bu Yaz başında klima için çağırdık ama bakıma gelen olmadı ve biz bu işi atladık. Tüh.

Şanslı Cuma, mersi.

Bu arada orijinal yazı sahibi başka bir blog, link verdim.

Bahtsız anne Çiğdem