12 Eylül 2012 Çarşamba

Evde peyniraltı suyu nasıl üretilir? Evde peynir nasıl yapılır.

Merhaba,

Hergün Sadberk Hanım Müzesi gezimi anlatacağım diye oturuyorum klavyenin başına ama olmuyor.
Neyse bakalım, sırası gelir herhalde.

Efendim, neden bilinmez geçen haftaki sütüm bozuldu. Yada ekşidi ne denir bilmem. Allahtan yoğurt yapmıştım, süt bozulmadan bir kısmını. Şenay ''maya'' çok güzelmiş. Teşekkür ederim.

Ben de ne yapayım derkeeen, dedim ki  haydi peynir yapayım. Tabi peynir yapınca birde peynir altı suyu çıkıyor bolca.

Eskiden aman ne merak ederdim, nedir bu peynir altı suyu diye. Meğerse hakikaten peynir altı suyuymuş. :-) Çok değerli ve vitaminli bir su.

Önce bozulan sütü altını kısık olarak açtığım ocakta kaynattım ve karıştırarak 5 dakika daha kaynattım. Süt katı madde olup dibe çökünce altını kapattım. Yani kısaca bir 10 dakka kaynattım, karıştırma işleminden sonra. ( eğer bozulmamış sütten yapmak istyerseniz, süt kaynadıkdan sonra içine bir kaşık sirke veya ayran veya limon suyu karıştırıp, sütü kestirme şansınız da var) Cam bir büyük kaseye, süzgecimi ve tülbendimi koyup süzdürdüm.





(Peynir altı suyu. Kullanımdan sonra kalan miktarı bir kavanoza koyup dolaba kaldırdım. Yaklaşık 1 hafta kullanılabiliyor)

Tülbendi sıkıştırıp, bir gün buzdolabında bekletirseniz iyice süzülüyor.
Üzerine ağırlık koyarsanız, şekli de marketten aldığınız peynirlere benziyor.

İsterseniz, içine tuz, biber, maydanoz v.s koyabilirsiniz, daha leziz oluyor. 


Ağır ağır süzülüyor.


Ocağı kapatmadan tencerede ki sütün hali.


Ertesi sabah bu peyniri kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Ada kız ve Cem yemiyor ama ben afiyetle götürüyorum valla.

İşte peynir;





Peynir altı suyu ile ekmek yapayım dedim ama bu hamur akşama pizza oldu. Hımmm  nefis.



Erişteli, mercimek çorbasına da kattım. Az ama.


Haftasonuna börek sarayım dedim, onada peynir altı suyu ekledim. Bolca





Böreklerin resmini çekmeyi unutmuşum iyimi.

İşte bööle.

Öperim bolcana.

Not: Bulaşık makinası için evde yaptığım deterjanı artık tek kullanımlık yapıyorum. Böylece limon tuzu detarjanın tümünü ıslatmayı ve kurutmayı başaramıyor) 

Laubali anne Çiğdem

29 yorum:

  1. Çiğdem'cim,
    Hamaratlık konusunda her geçen gün kendini aştığını düşünüyorum - maşallah diyeyim- darısı başıma ;D
    Bu arada peynirden çok gerçekten peyniraltı suyunu kullandığın yerler hoşuma gitti.
    Öptüm!

    YanıtlaSil
  2. gerçekten harikasın bu ne hamaratlık maşallah diyorum:))

    YanıtlaSil
  3. Aslı,

    Yorumlarına bayılıyorum, iyiki varsın be yaw.

    Hamarat anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  4. Pınariko,

    Ben dimi, ehi..
    Çin ne zaman??

    Gezerek anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  5. Bir maşallah da benden. Evde peynir yapmak zor iştir herhalde. Peynirin fotosu nerde?

    YanıtlaSil
  6. evet yaaw sen gerçekten çok hamarat gördüm ama peynir yapanı görmedim:))
    Çin Martta zor bu sefer zor olacak galiba....

    YanıtlaSil
  7. HAMARAT İNSANIN HALİ BİR BAŞKA
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    AFİYET OLSUN

    YanıtlaSil
  8. merhaba,

    Benim dikkatimi bulaşık makinası için evde yaptım dediğiniz deterjan çekti,tarifini yazdınız mı daha önce.Paylaşırsanız sevinirim:::)))

    YanıtlaSil
  9. aslında herşeyi evde yapabiliriz,yeterki vakit olsun yeterki isteyelim.ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,

    Elinize ve emeğinize sağlıklar dilerim. Efendim, bu ne güzel hamaratlık böyle.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  11. Marifet akıyor yine canımcım,Maaşallah sana ne diyeyim..Bu yararlı bilgilerin için ne kadar teşekkür etsem az.

    YanıtlaSil
  12. Oh oh oh oh daha ne olsun. Marifetli anne Çiğdemi çok kıskandım :)

    Yoğurt yapayım derken ekşittiğim sütten bir peynir maceram da benim vardır. Ama bizde ona Minzi derler. Çok da güzel yenir :)

    YanıtlaSil
  13. Örgü saati,

    sahi mi, insan yapınca o iş kolay oluveriyor ya hemen.

    Sevindirik anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  14. Pınariko,

    Zor olmazz.
    Hep tecrübe hep güzel olur.
    Sağlık olsun gerisi booş.

    Mart mı, daha var zaten.

    Yolculuk seven anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  15. Seyyah Gül,

    Teşekkür ederim.
    Hoşgeldiniz.
    Gerçek hamarat sizsiniz. O ne nakışlar ööle.

    Kıskanç anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  16. ab-ı hayat,

    Merhaba, evet yazdım sanırım, link;
    http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8156661727669272314#editor/target=post;postID=1739595195416426875

    Şimdilerde tek kullanımlık yapıyorum.

    Kolay gelsin.

    Gururlu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  17. Anne eli gibi,

    Evet haklısın ama vakit olsa bile zor, kolay bi iş değil haberiniz olsun.

    Caydırıcı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  18. Recep bey,

    Sağolunuz.

    Şımarmış anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  19. Havva,

    Şımartıyorsun beni.
    Sağol varol.

    Mutlu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  20. Leyla,

    Geliyorum hemen sana ''minci'' nin tarifini bulmaya.

    Meraklı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  21. Slm.lar Hamarat hanımefendi. Blogunuz Eylül 2012 içinde kaldığından yazıp yazmama konusunda tereddüt ettim.Çok güzel yapımlarınız var. Sizinle gurur duydum.Yalnız şu bulaşık sabunu yapımına şaşırdım doğrusu.Bildirebilirseniz çok sevinirim.Teşekkürler başarılar Güzin

    YanıtlaSil
  22. Güzin,

    Hoşgeldin.
    Eylül 2012 de kalmak ne anlama geliyor anlamadım.

    Bulaşık detarjanı için artık sadece limon tuzu ve sirke kullanıyorum. Herşey pırıl pırıl. Limon tuzu, detarjan kutucuğuna, sirke de parlatıcı kutusuna.

    Elde bulaşık yıkama konusunu sorduysanız; 120 gr kostiksiz beyaz sabun rendesini geniş bir tencereye koyuyorum, üzerini biraz geçecek kadar su ve altını yakıyorum, sonra ılıyınca yarım tatlı kaşığı boraks ve yarım tatlı kaşığı karbonat ekliyorum ve bir kaba aktarıyorum. Bu kadar.

    Selamlar.
    Hamarat anne

    YanıtlaSil
  23. Slm.lar Çiğdem hanımcığım ivedikli cevanıza çok teşekkür ederim.Eylül 2012 de kalmayı şöyle açıklıyayım.Blokunuzdaki bilgi alışverişinizde Eylül 2012 den sonra bir kayıta rastlayamadığımdan kısaca anlatmak istemiştim.Ters anlaşıldıysa özür dilerim.Tekrar teşekkür eder,başarılarınızın devamını dilerim. Bizler için de siz çok değerlisiniz.Bu sayfada tekrar iylik ve güzelliklere görüşmek üzere.Güzin

    YanıtlaSil
  24. Güzin im,

    Bir aksilik mi var acaba, ben hergün ''post'' koymaya çalışıyorum. En son yazım da dün 21. Subat tarihli.

    Yine göremiyorsan, bana haber edermisin.

    Iyi dileklerin, içimi ısıttı sağol.

    Sevgiler
    Endişeli anne

    YanıtlaSil
  25. Merhabalar,
    Öncelikle ne güzel şeyler yapmışsınız elinize sağlık.
    Ben de kesilen sütten lor yaptım ve peyniraltı suyunu atmak istemiyorum. Buzdolabında ne kadar süre saklanabilir bilginiz var mı? Teşekkürler.
    Selena

    YanıtlaSil
  26. Göçebe annenin günlüğü,

    4 gün de beklediği oluyor, bir günde bozulduğuda oluyor. Süt gibi, keyfine kalmış bakteri hanımların.

    Ben sattığım ekmeklerde kullanıyorum, yağ koymuyorum peynir altı suyu kullandığımda.

    Mis.

    ekmek güzeli anne.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar, dün aldığımiz sütü kaynatirken kesildi ve yoğun bir ahır kokusu yayildi. Ben de lor peynirine çevireyim dedim ama, yogun koku rahatsiz etti. Sizin yaptiginiz lorda ve peynir alti suyunda bu koku rahatsiz edecek kadar oluyor mu? Sevgiler Gülşah

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,

    Süt kokuyorsa peynir de kokacaktır ama peynire tuz, dereotu, maydanoz v biber, pul biber, baharat atabilirseniz, koku nispeten hissedilmez diye dusnuyorum.

    Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  29. Arda ben merhaba peyniraltı suyu hımmm işte bu benim aradığım şey çünki bir vücutçu olarak en çok ihtiyaç duydugumuz 1 numaralı besin kaynağı içindeki protein ve mineraller her sporcu için gerçekten çok önemli ama özellikle kas gelişimi için oldukça faydalı :) iyi günler

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.